Guide: Sådan får du bløde og glatte fødder

De bærer os hver dag, hele livet – vores fødder. Men helt ærligt, hvor god er du til at give dine fødder den taknemmelighed og omsorg, de fortjener? I denne artikel finder du vores bedste tips til fodpleje, der giver bløde, friske og sunde fødder.

At tænke på med tørre fødder

Mange mennesker lider af tør hud på fødderne. I modsætning til andre dele af vores krop er huden på vores fødder naturligt tør, fordi de ikke har nogen oliekirtler, så de er afhængige af tusindvis af svedkirtler for at forblive hydrerede. Det kan for eksempel være forårsaget af:

● Længere tid stillestående, især på hårde overflader

● Dehydrering eller drikke for lidt vand

● Brug af udtørrende eller kradse sæber til at vaske dine fødder

● Koldt vejr som igen udtørrer huden

● At tage brusebad eller bade i meget varmt

● Intensiv skrubning af fødderne, så de bliver tørre

● Sætter dine fødder i blød for længe og for ofte

● Fugter eller smører ikke regelmæssigt med fugtighedscreme

 

Tips til at undgå tørre fødder

Tørre fødder kan opstå af forskellige årsager. Det vigtigste er dog at sørge for, at du giver dine fødder den fugt og pleje, de har brug for. Hvis du ikke fugter regelmæssigt, kan tør hud på dine fødder blive værre meget hurtigt. Det kan også være smertefuldt og kløende, hvilket fører til ubehag.

Køb ordentlige sko

Først og fremmest er det vigtigt at have de rigtige sko på, der lader fødderne ånde og giver dem den støtte, de har brug for. Ikke nok med at de forkerte sko kan være ubehagelige at have på, de kan også give hård hud og ligtorne, der kan være både smertefulde og svære at komme af med.

Udover sko er det vigtigt at huske at vælge de rigtige strømper. Det skyldes, at plastik skaber friktion, som danner hård hud, der i sidste ende kan resultere i ligtorne. Derfor er nylon heller ikke dine fødders bedste venner. Bomuldsstrømper er til gengæld rigtig gode, selvom du sover med dem om natten, efter du har smurt fødderne godt ind i en fugtcreme eller salve for at pleje dine tørre fødder.

Skrub dine fødder

Det er en almindelig misforståelse, at den bedste måde at fjerne hård hud fra dine fødder på er at file væk med en fodfil. Faktisk kan en fodfil give endnu hårdere hud og det er noget af det værste, hvis du gerne vil have sunde fødder. I stedet for fodfilen kan du komme rigtig langt med en god scrub og de rigtige plejeprodukter, der fugter dybt. Brug derfor en god fodscrub til dine fødder et par gange om ugen, når du alligevel er i bad. Tør altid dine fødder ordentligt – især mellem tæerne – for at undgå fodsvamp. Ved at fjerne den gamle, døde hud og fugte den nye, vil dine fødder hurtigt blive som nye igen og både se og føles fantastiske.

Lad dine fødder gå fri!

Selvom der ikke er nogen tvivl om, at en sommer i sandaler kan være hård for fødderne, er det stadig godt for vores fødder at blive luftet godt og omhyggeligt fra tid til anden. Når du lader fødderne lufte ud, er det dog vigtigt, at det foregår indendørs og på blødt underlag, da du risikerer at hærde huden, hvis du for eksempel går på bare tæer på asfalt. Om sommeren kan asfalt og fliser også blive så opvarmede, at man risikerer at brænde fødderne, hvis man går på det uden sko.

Smør dine fødder

Ligesom du sikkert smører din hud med lotion efter du har været i bad, skal du også altid huske at smøre dine fødder – især når du har været i bad. Vandet fra badet er med til at udtørre huden. Helosan® fodsalve er specielt udviklet og tilpasset til daglig fodpleje, og indeholder urea og mælkesyre, som effektivt blødgør tør hud og hård hud.