3 almindelige spørgsmål om slidsår:

Hvad er et slidsår?

Man kan sige, at et slidsår er som en mindre forbrænding.Slidsår og gnavesår er betegnelser for sår, som opstår på baggrund af friktion, som sker mellem to hudoverflader, når disse støder på hinanden.
Denne friktion resulterer i et irriteret område på huden med hudafskrabninger, sårdannelse, rødme og røde knopper.
Et slidsår kan blive til en vabel, og hvis du er uheldig også infektion. Du ved, at du har en infektion, hvis sliddet føles rigtig varmt.

Hvad er årsagerne til skavsår?

Skavsår er forårsaget af høj friktion/afskrabning mod huden. Varme og træning kan også give hudafskrabninger, da sved- eller saltrester påvirker fødderne. Tager du samtidig nye sko på, som øger anstrengelsen og friktionen på foden, øges risikoen betragteligt.

Hvornår skal du søge pleje?

Skavsår heler som regel af sig selv over tid og ved hjælp af forskellige produkter tilpasset skavesår. For de fleste skavsår behøver du ikke at søge pleje. Men hvis dit skavsår ikke er blevet bedre efter en uge, er det en god idé at lade personalet på dit sundhedscenter tage et kig på såret. Bliver det meget rødt, varmt og får du feber, bør du også søge pleje.

6 TIP TIL AT UNDGÅ VABLER PÅ VANDRINGEN

Alle kan sikkert forestille sig problemet med rigtige gnavesår på en kortere eller længere vandretur. Hvert skridt gør ondt, og det påvirker hele oplevelsen negativt. Her er vores 6 bedste råd til at undgå skrammer og vabler på vandreturen og selvfølgelig også nogle tips til, hvad du skal gøre, hvis slidsårene stadig kommer snigende.

Hvad kan du selv gøre for at undgå gnavesår?

Fugt, varme og friktion er de perfekte betingelser for en frygtelig slid. Som forbrændinger dannes der væskefyldte vabler, der ødelægger den fineste vandretur. Heldigvis er der en masse forskellige ting, du selv kan gøre for at forhindre, at der opstår hudafskrabninger.

1. FORBERED DINE FØDDER FØR VANDRETUREN

Dine fødder skal forberedes til din vandretur. Det kan være en god idé at være omhyggelig med at file og smøre fødderne længe inden en længere vandretur. Dette er for at undgå hærdning eller revner, der lettere kan blive en slid. Ved at bruge en fed fodsalve som Helosan® på fødderne mindsker du risikoen for at udvikle slid. Når fødderne holdes bløde og fugtede, reduceres friktionen mod sko, der dannes, når du går.

2. GÅ SKO / STØVLER ORDENTLIGT TIL!

Både fødder og sko skal vænne sig til hinanden, så sørg for at have gået dem ordentligt til inden vandreturen. Husk at det er vigtigt at dine sko eller støvler sidder godt om foden, snør dem ordentligt for at mindske fodens bevægelse inde i skoen og dermed mindske risikoen for at skoen gnaver.

3. TØRRE OG RENE FØDDER

Husk altid, at rene og tørre fødder er noget af det vigtigste på en vandretur – og nogle gange også en udfordring. Små saltkrystaller fra fodsved kan øge skavsårene og dermed gøre dine problemer større. Hvis du ved, at du sveder meget på fødderne, er der kropspudder som Dialon, der hjælper med at holde huden tør. Tag noget pudder i hånden og klap på undersiden af ​​fødderne eller mellem tæerne. Og glem ikke at lufte fødderne ofte, ikke mindst i længere pauser, og masser dem gerne for at holde blodcirkulationen i gang. Skift sokker i frokostpausen og lad de brugte sokker tørre på rygsækken, når du går

4. DOBBELT STRØMPER

Brug af dobbeltstrømper kan være et trick for at undgå skavsår. Princippet er, at friktionen bliver sok til sok i stedet for sok mod fod. Tættest på foden har du en tynd uldsok, der holder foden tør. Yderst har du en tykkere sok, gerne også i uld, for at mindske risikoen for gnav.

5. TAPE SÅRBARE OMRÅDER

Mange taper udsatte dele såsom hæle og ankler for at forhindre slid. Det gælder især på dage med dårligt vejr, hvor du ikke orker at tage skoene af, hvilket ikke er en god løsning. Sådan gør du:

 

  • Sørg for, at du vinkler foden, så hælen er så lang som muligt, når du sætter tapen på, ellers slipper den nemmere.
  • Pas på, at der ikke er folder, i så fald kan du få slid på tapen.
  • Rund hjørnerne af med en saks, så det ikke går så let af.

6. HOLD DINE FØDDER Bløde MED EN FED FODCREMME

Smør dine fødder for at fugte og blødgøre huden både i forebyggende øjemed og under selve vandreturen. Helosan® fodsalve består af en meget effektiv, olieagtig og beskyttende formel til revnede, tørre og hårde fødder. Ved regelmæssig brug genvinder huden sin naturlige elasticitet og spændstighed. Helosan®s fede fodcreme reducerer også friktionen, og har en vandafvisende effekt. Smør fødderne grundigt, inden du tager sokker og sko på, især hvis du skal gå i vådt underlag, så undgår du, at huden bliver fugtig og krøllet som rosiner.

Når uheldet er sket

Selvom du er opmærksom på risikoen for at blive ramt, er det stadig nemt for dig at få et skavsår, også selvom du har behagelige sko på. Du kan dog selv behandle dit skavsår med et par simple tricks.

  1. Start med at vaske dit sår rent med vand og en sæbe, der er skånsom mod huden. Der kan være kommet snavs ind i såret under gang.
  2. Hvis du har en vabel – undgå at stikke huller i den, da den beskytter huden, der dannes nedenunder.
  3. Påfør tilpassede slidplastre, der beskytter og letter din heling betydeligt.
  4. Brug filtre, som er små runde ringe placeret rundt om det ømme sted, for at beskytte mod yderligere tryk og slid.