Eksem – Forebygge og lindre

En hudbarriere, der føles godt, er intakt, blød og smidig. Er den beskadiget og har for lidt fugt og fedt, føles den tør, stram og kan klø. Man kan godt have tør uden at blive generet af eksem, men en tør hud og ødelagt hudbarriere øger risikoen for eksem – en betændelse i det yderste hudlag. Eksem er en almindelig hudlidelse og rammer omkring 20 procent af befolkningen.

Eksem kan skyldes en række forskellige faktorer, se anderledes ud og sidde på forskellige dele af kroppen. De kan være allergiske eller ikke-allergiske, midlertidige eller tilbagevendende.

Symptomer, der kan opstå med eksem:

  • Rød, skællende og kløende hud.
  • Små blærer og klumper, som kan briste og blive flydende.
  • Revner/sår i huden.

Eksem kan blive flydende. Sårvæsken kan blive uklar og skorperne tykke og gullige. Så kan eksemet være blevet inficeret.

Faktorer, der kan forårsage eller forværre eksem

  • Vand
  • Kemikalier, konserveringsmidler
  • Allergene stoffer som nikkel, krom, latex, gummi eller kolofonium, der blandt andet findes i tape og plastre
  • Koldt eller tørt klima
  • Stress og søvnproblemer
  • Infektioner og forskellige sygdomme

Forebyggelse med plejende og beskyttende salve

Eksem forsvinder ofte med alderen, men nogle har det hele livet, og problemerne kan komme og gå i perioder. Eksem kan ikke kureres så du aldrig får det igen, men der er måder at lindre og forebygge problemerne på.

Smør regelmæssigt

Ved problemer med tør hud og eksem er det vigtigt at vedligeholde huden med blødgørende creme, også i perioder hvor generne er mindre. Så kan du forebygge problemet og give hudbarrieren de bedste forudsætninger for at holde sig blød og stram. Helosan® hudsalve har fugtbindende egenskaber, der både reducerer irritation i huden og hjælper hudbarrierens fugtbalance og funktion.

Undgå at udtørre huden

Vask ikke problemområdet unødigt, da både sæbe og vand tørrer ud. Brug en mild uparfumeret sæbe.

Undgå parfume og stoffer, der kan irritere huden

Brug uparfumeret både når det gælder hudplejeprodukter og rengøringsmidler.

Undgå for varmt tøj

Varme kan udløse eksem. Undgå derfor at klæde dig for varmt på, da det kan klø, hvis du sveder. Uld tøj kan irritere og klø og syntetisk tøj kan få dig til at svede lettere, så tag helst bomuldstøj på nærmest kroppen.