Hudpleje til nyfødte: Babyeksem og tør hud

I løbet af de første måneder har babyens hud travl med at tilpasse sig livet uden for livmoderen, og kan nemt blive tør, øm, skællet og alt derimellem. Som forælder kan du hjælpe dit barn med at holde huden i god form fra første øjeblik.

Årsager til tør og irriteret hud hos spædbørn

1 ud af 2 spædbørn lider af hudproblemer. Fra bleudslæt til skællende hud, pletter til udslæt – alle irritationer på babyhuden skyldes det samme problem: følsom hudbarriere.
Der er mange grunde til, at hudbarrieren er så følsom hos spædbørn, herunder:

  • Babyens hud tilpasser sig stadig livet uden for livmoderen, så den er mere følsom over for sollys og friktion mod grove materialer, som fx tøj.
  • Babyens hud er desuden tyndere og har en højere pH-værdi end en voksens hud, hvilket betyder, at irriterende stoffer og mikroorganismer lettere kan trænge ind i huden.
  • At babyers hud er tør skyldes, at de har for lidt fugt og fedt i huden.

Tør hud kan blive til eksem

Hos babyer forekommer tør hud ofte på kinderne, omkring anklerne, håndleddene og på siden af ​​maven, og tør hud kan findes på stort set hele kroppen.

Det er ikke farligt med tør hud, men det kan være svært for barnet og derfor er det godt at behandle og forebygge på den rigtige måde. I nogle tilfælde kan tør hud udvikle sig til eksem, en betændelse, der får det yderste hudlag til at blive tørt, rødt og ofte kløende. Atopisk dermatitis, bøjeeksem, er ofte forbundet med tør hud og er faktisk den mest almindelige årsag til kløe og hudirritation hos børn

De fleste børn oplever kun mildt til moderat ubehag. Kløen kan være alvorlig og giver ofte søvnproblemer hos barnet. Derudover får kløen den onde cirkel til at fortsætte, da det kan føre til flere kløende, røde hudpletter og resultere i sekundære infektioner med bakterier eller vira.

Eksem kan skyldes allergi, men skyldes som regel, at huden er for tør og trænger til fugt.

Så forebygger du hudirritation hos spædbørn.

Babyhud, der er tør og følsom, behøver som regel ikke nogen særlig behandling, men meget handler om at beskytte huden mod ting, der kan irritere. Her er nogle tips:

 

  • Undgå sæbe, parfume og andre kemikalier, der kan irritere hudbarrieren.
  • Brug kun milde, parfumefri produkter (både hudprodukter og rengøringsmidler)
  • Hold babyens hud blød og smidig, så bliver huden mere modstandsdygtig.
  • Pak din baby varmt ind i koldt vejr.
  • Dup forsigtigt babyens hud tør, gnid aldrig.

En hudcreme til de allermindste

Helosan® hudcreme er skånsom mod babyens følsomme hud og helt fri for farvestoffer, parabener og parfume. Helosan® indeholder dybt fugtgivende glycerin, som hjælper med at stabilisere hudens naturlige flora og genopbygning. Takket være salvens høje indhold af hudvenlige fedtstoffer kan Helosan® forebygge og lindre problemer som bleudslæt og røde babynumser.

Helosan® hudcreme er skånsom mod babyens følsomme hud og helt fri for farvestoffer, parabener og parfume. Helosan® indeholder dybt fugtgivende glycerin, som hjælper med at stabilisere hudens naturlige flora og genopbygning. Takket være salvens høje indhold af hudvenlige fedtstoffer kan Helosan® forebygge og lindre problemer som bleudslæt, bleudslæt og røde babynumser.

Hvis barnets hud er tør, smør den rigeligt og regelmæssigt. En tommelfingerregel er at smøre en reel mængde creme på om aftenen og lade den virke i løbet af natten for at hjælpe huden med at få længere og dybere effekt af ​​cremen. Det lindrer også kløe, og hjælper huden med at bevare sin naturlige beskyttelse mod fx slid, kemikalier og vand.