Hvad forsager tør hud ?

Tør hud er den primære årsag til hudproblemer. Godt 40 % af besøgene hos hudlæger er baseret på problemer med tør hud. Lær mere om tør hud og hvorfor du lider af det. Vi svarer på, hvad der ofte forårsager tør hud, og hvordan man modvirker og plejer hud med tendens til tørhed.

Forstå årsagerne til tør kropshud

I hudens struktur er der en naturlig fugtgivende faktor (NMF), der afbalancerer og regulerer hudens fugtbalance, som er nøglen til at forebygge tør hud. Huden består desuden af ​​lipider, et naturligt fedtlag, som danner en beskyttende barriere, minimerer vandtab og reducerer tør hud. Denne blanding af forskellige stofskiftestoffer, sved og talg absorberer fugt og beskytter huden mod dehydrering og angreb fra mikroorganismer. Derudover gør huden sit bedste for at beskytte os mod solens UV-stråler. En nedbrydning af hudens overfladebarriere, forårsaget af ydre eller indre påvirkninger, forhindrer huden i at binde fugt og tabet af fugt i huden accelereres. Vigtige fugtkanaler svækkes og tørheden når til sidst de dybere hudlag og reducerer tilførslen af ​​vand i de dybere væv.

Hvordan genkender du tør hud?

Tør hud kan forekomme overalt på kroppen, men oftest på hænder, fødder, knæ, albuer og ansigt, da disse områder er mere udsatte end andre. Når huden bliver tør, er det tegn på, at den mangler nok lipider og fugt, enten fordi fedtlaget i det øverste lag af epidermis ødelægges, eller hvis hudens fugt aftager. Huden mister derefter sin elasticitet og bliver mere skrøbelig. Tør og irriteret hud kan stramme, flage, klø og føles smertefuldt, endda blive ekstremt sprukken og revnet. Hvor alvorlig rødme, irritation eller hudproblemer forårsaget af tør hud bliver, afhænger af hudens struktur.

Årsager til tør hud

Tør hud kan skyldes mange forskellige faktorer, indre såvel som ydre påvirkninger.

Eksterne faktorer:

Vejrpåvirkninger

Vind, kulde, varme og opvarmet luft kan både irritere og forårsage skade på huden ved at fjerne fugt og angribe hudens naturlige beskyttende barriere. Eksempelvis betyder den lave luftfugtighed i vintermånederne stor belastning af huden, da mange lider af problemer med tør hud, såkaldt “vinterhud”. Selv solens UV-stråling og vind kan få væske til at fordampe fra huden og efterlade den ekstra udsat.

Stærke produkter

Rensemidler, sæber og lignende produkter er designet til at opløse fedt og snavs, men det betyder også, at de også er med til at opløse det beskyttende lag af talg på huden. Jo oftere du vasker, jo mere stress udsætter du din hud for. Det samme gælder stærkt parfumerede produkter, der også gør mere skade end gavn for huden.

Brusebad og varmt bad

Varmt vand udtørrer huden. Postevand kan også skade huden, da det kan indeholde høje niveauer af magnesium, bly og zink (såkaldt hårdt vand). Når disse mineraler kommer i kontakt med huden, efterlader de en tynd hinde, der kan forhindre fugt i at blive absorberet af huden.

Interne faktorer som:

Genetik og alder

Talgproduktionsniveauer og vores evne til at regulere fugt er meget individuelle og nogle gange arvelige. Hudens fugtregulerende evne kan også blive påvirket af alderen. I ældet hud er antallet af talgkirtler og svedkirtler faldet under huden, hvilket igen fører til nedsat evne til at producere sved, lipider og regulering af vandindholdet i kroppen. Resultatet er, at hudens evne til at binde fugt er forringet, derfor har kroppen brug for tilført fugt udefra ved hjælp af salver og cremer.

Psykologisk stress

Stress påvirker hele kroppen, både indre og ydre organer såsom huden. Ved stress sker der en kemisk reaktion i kroppen, hvor stresshormonerne adrenalin og kortisol frigives. Ved længerevarende stress er hormonniveauet konstant forhøjet og påvirker dermed immunforsvaret og fugter huden. Huden bliver herefter mere følsom og mere reaktiv, hvilket kan udløse forskellige typer hudsygdomme, herunder såkaldte stressudslæt.

Hormonelle ændringer

Ændrede hormonniveauer, især østrogen og testosteron, kan påvirke hudens fugt- og lipidniveauer. For eksempel er det almindeligt, at huden har tendens til at blive mærkbart tørrere i overgangsalderen på grund af den reducerede østrogenproduktion. Ligeledes er tør hud almindeligt under graviditeten på grund af hormonelle ændringer og de øgede krav til væske i kroppen.

Kost

Ligesom andre organer kræver huden en række vigtige næringsstoffer for at kunne fungere ordentligt. Disse omfatter umættede fedtsyrer og vitaminer. Mangel på nogen af ​​disse næringsstoffer kan bidrage til tør hud.

Hvordan forebygger man problemer med tør hud?

    • Vælg milde rensemidler og sæber (håndsæber, rengøringsmidler, shampoo, rensemidler osv.), der er skånsomme mod din hud og så tæt på hudens PH-værdi som muligt.
    • Undgå parfume og farvestoffer, da disse stoffer kan irritere huden.
    • Tør huden grundigt efter kontakt med vand, sørg for at tørre huden grundigt tør for at undgå, at vandet bliver tilbage og udtørrer huden.

 

Pleje af tør hud

Tendens til tør hud kan være medfødt, men ingen behøver at acceptere de ubehagelige virkninger, der følger med tør hud. Dårlig ernæring, rygning, stress og langvarig solbadning forstærker virkningerne af tør hud, men kan modvirkes ved at bruge de rigtige hudplejeprodukter regelmæssigt. Helosan® Original har et mindre vandindhold og et markant højere fedtindhold, hvilket har en væsentlig rolle for salvens stærke egenskaber til at modvirke tør hud. Når du bruger en salve med højt fedtindhold, får huden en beskyttende barriere, der holder på fugten i huden. Fedtet i fedtede salver fyldes op mellem de ydre hudceller og gør huden tættere, hvilket forhindrer vand i at fordampe.

For maksimal effekt anbefaler vi, at brugeren smører hænderne grundigt med Helosan® Original og derefter bærer tynde bomuldshandsker for at lade salven virke og hele uden at fedte.